Vacature voor ontstopper/rioolwerker! Contacteer ons voor meer info op 0475/20.11.97

  Regenwaterputten

  Regenwaterputten worden steeds populairder bij huiseigenaren die op zoek zijn naar duurzame oplossingen voor waterbeheer. Het opgevangen regenwater biedt niet alleen financiële voordelen, maar ook ecologische voordelen, zoals het verminderen van de vraag naar leidingwater en het verminderen van overstromingen en erosie.

   

  Regenwaterput kopen en plaatsen

   

  Als je als huiseigenaar op zoek bent naar een duurzame manier om water te beheren, dan kan een regenwaterput kopen en plaatsen een goede investering zijn. Door het regenwater op te vangen en op te slaan voor later gebruik bespaar je niet alleen op je waterrekening maar draag je ook bij aan het verminderen van overstromingen en erosie.

  Er zijn echter verschillende factoren waar je rekening mee moet houden wanneer je een regenwaterput wilt kopen en plaatsen. Denk daarbij aan de grootte van het reservoir, de installatiemethode en eventuele vergunning die nodig zijn.

   

   

  Regenwaterput onderhouden

   

  Het onderhouden van een regenwaterput is belangrijk om ervoor te zorgen dat het water schoon en veilig blijft voor gebruik en het regenwater niet gaat stinken. Regelmatig onderhoud kan helpen om verstoppingen en ophoping van vuil te voorkomen, evenals eventuele lekkages of andere problemen te detecteren voordat ze tot ernstige schade leiden.

  Bij het onderhouden van een regenwaterput zijn er verschillende taken die moeten worden uitgevoerd, zoals het reinigen van de put, het controleren van de toevoer en afvoerleidingen en het vervangen van filters.

   

  Regenwaterput ontstoppen en herstellen

   

  Je regenwaterput ontstoppen en herstellen zorgt ervoor dat de put goed blijft functioneren en dat problemen opgelost worden voordat ze tot ernstige schade leiden.

  Verstoppingen en ophoping van vuil kunnen bijvoorbeeld leiden tot een verminderde waterstroom en een slechte waterkwaliteit, terwijl lekkages of andere defecten kunnen leiden tot verlies van water en hogere kosten.

  Bij het ontstoppen en herstellen van een regenwaterput zijn er verschillende taken die moeten worden uitgevoerd, zoals het ontstoppen van de toevoer en afvoerleidingen, het herstellen van eventuele lekkages of scheuren in de put, en het vervangen van beschadigde of versleten onderdelen.

   

  Regenwaterput legen en reinigen

   

  Je regenwaterput op tijd legen en reinigen is belangrijk om ervoor te zorgen dat het water schoon en veilig blijft voor gebruik. Na verloop van tijd kan er namelijk slib en vuil ophopen op de bodem van de put, waardoor de waterkwaliteit kan verminderen en verstoppingen kunnen ontstaan.

  Bij het legen en reinigen van een regenwaterput worden alle resten en vuil uit de put verwijderd en wordt de put schoongemaakt, zodat deze weer optimaal functioneert.

   

   

  Veel gestelde vragen

   

  Hoeveel kost het plaatsen van een regenwaterput?

  De kosten voor het plaatsen van een regenwaterput kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de put, het materiaal waarvan de put is gemaakt, de installatiemethode en de locatie van de put. Hier zijn enkele geschatte prijzen voor regenwaterputten in België:

  • Kunststof regenwaterput: Vanaf ongeveer €500 voor 1000-liter tot €2000 voor een 10.000-liter.

  • Betonnen regenwaterput: Vanaf ongeveer €1000 voor 1500-liter tot €5000 voor een 10.000-liter.

  • Metalen regenwaterput: Vanaf ongeveer €1000 voor 5000-liter tot €4000 voor een 20.000-liter.

  Naast de kosten van de regenwaterput zelf, moet ook rekening worden gehouden met de kosten voor de installatie. Die kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit van het project en de arbeidskosten van de installateur.

  Het is belangrijk om bij het kiezen van een regenwaterput niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de kwaliteit en duurzaamheid van de put.

   

   

  Heb je een vergunning nodig voor een regenput?

  Ja, in België is het vaak vereist om een vergunning aan te vragen voor het plaatsen van een regenwaterput. De exacte regels kunnen verschillen per gemeente of stad, dus het is altijd verstandig om de lokale voorschriften te raadplegen voordat je begint met de installatie van een regenwaterput.

  Over het algemeen zijn er een aantal situaties waarin een vergunning nodig is voor het plaatsen van een regenwaterput, bijvoorbeeld als:

  • De regenwatertank meer dan 10.000 liter kan bevatten.

  • De put zich binnen een straal van 5 meter bevindt van een openbare weg, een waterloop, een waterwinning, een risicogrond, of een bron van vervuiling.

  • De put zich bevindt binnen een beschermd gebied, zoals een natuurgebied, erfgoedzone of monument.

  • De put zich bevindt op een perceel dat niet eigendom is van de aanvrager, in dit geval is een schriftelijke toestemming van de eigenaar nodig.

  In sommige gevallen kan het nodig zijn om een hydrogeologisch onderzoek te laten uitvoeren om te bepalen of de bodem geschikt is voor het plaatsen van een regenwaterput.

  Als je twijfelt of je een vergunning nodig hebt, kun je het beste contact opnemen met de gemeente of stad waarin je woont. Ze kunnen je meer informatie geven over de lokale regels en voorschriften met betrekking tot regenwaterputten en de vergunningen die daarvoor nodig zijn.

   

   

  Hoe groot moet mijn regenwaterput zijn?

   

  De grootte van een regenwaterput hangt af van verschillende factoren, waaronder het aantal mensen in het huishouden, de grootte van het dakoppervlak en het waterverbruik. Over het algemeen geldt dat hoe groter de regenwaterput is, hoe meer water je kunt opslaan voor gebruik.

  Een regenwaterput voor een gemiddeld huishouden in België kan variëren van 3000 tot 10000 liter. Als vuistregel wordt vaak aangeraden om een regenwaterput te kiezen die ongeveer 2 tot 3 keer het dagelijkse waterverbruik van het huishouden kan opslaan. Dit komt neer op ongeveer 100 tot 200 liter per persoon per dag.

  Hou ook rekening met de grootte van het dakoppervlak dat regenwater kan opvangen. Een dakoppervlak van ongeveer 50 tot 75 vierkante meter kan voldoende zijn om een regenwaterput van 3000 tot 5000 liter te vullen.

  Het is raadzaam om bij de keuze van de grootte van de regenwaterput rekening te houden met toekomstige behoeften, zoals het water geven van de tuin of het wassen van de auto. Houd er rekening mee dat de regenwaterput niet tot de rand mag worden gevuld, omdat dit kan leiden tot overstromingen tijdens hevige regenval.

   

  Hoe diep moet een regenwaterput zijn?

  De diepte van een regenwaterput hangt af van verschillende factoren, zoals de grondwaterstand, de locatie van de put en de grootte van de put. Over het algemeen wordt aangeraden om een regenwaterput ongeveer 1,5 tot 2 meter diep in de grond te plaatsen.

  Zorg ervoor dat de put diep genoeg is om te voorkomen dat de put droog komt te staan tijdens droge periodes en om te voorkomen dat het water bevriest tijdens koud weer. Een diepte van minimaal 1,5 meter zorgt er ook voor dat het water koel blijft en minder snel zal vervuilen.

  Het is echter ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de put niet te diep wordt geplaatst, omdat dit kan leiden tot extra kosten en moeilijkheden bij het installeren en onderhouden van de put. Bij het bepalen van de diepte van de regenwaterput is het daarom raadzaam om advies in te winnen bij een professionele installateur of aannemer, die kan helpen bij het bepalen van de ideale diepte op basis van de lokale omstandigheden. Wij kunnen je daarbij helpen.

   

  Voor welke doeleinden kun je regenwater gebruiken?

  Regenwater kan voor verschillende huishoudelijke toepassingen gebruikt worden. Enkele voorbeelden:

  1. Besproeiing van de tuin: Het regenwater kan worden gebruikt om planten, bloemen, bomen en struiken in de tuin water te geven. Dit is vooral handig in droge periodes of gebieden waar water schaars is.

  2. Wassen van auto's en ramen: Regenwater kan worden gebruikt om auto's en ramen te wassen, omdat het geen mineralen en chemicaliën bevat zoals leidingwater. Dit kan strepen en vlekken op de ramen verminderen.

  3. Schoonmaken van het huis: Regenwater kan worden gebruikt om vloeren, badkamers en keukens schoon te maken, omdat het zachter is dan leidingwater en geen resten achterlaat.

  4. Doorspoelen van toiletten: Het regenwater kan worden gebruikt om het toilet door te spoelen, omdat dit een groot deel van het dagelijkse waterverbruik in huis uitmaakt.

  Het is belangrijk op te merken dat regenwater niet geschikt is om te drinken zonder de juiste behandeling, zoals filtratie en sterilisatie.

  VACATURE VOOR ONTSTOPPER/RIOOLWERKER! Contacteer ons voor meer info op 0475/20.11.97

   

  Snelle interventies!
  Bel ons op 016/19.22.60 of 0477/70.19.16

  Didier Vantongelen BV
  Brusselsesteenweg 392/1
  3020 Veltem-Beisem
  Vind ons ook op