Vacature voor ontstopper/rioolwerker! Contacteer ons voor meer info op 0475/20.11.97

    Regenwaterput legen

    Om ervoor te zorgen dat je regenwaterput optimaal blijft functioneren, moet deze regelmatig onderhouden en gecontroleerd worden.

    Een belangrijk onderdeel van dat onderhoud is de regenwaterput leegmaken. Je kunt ervoor kiezen om dit zelf te doen, of het overlaten aan een professional.

    In dit artikel leggen we uit hoe je dit in z'n werk gaat en welke (veiligheids)maatregelen je moet nemen om alles op een veilige manier te laten verlopen.

     

    Waarom regelmatig je regenwaterput legen belangrijk is

    Om de werking van je systeem te garanderen en de kwaliteit van water optimaal te houden, moet je op regelmatige basis je regenwaterput reinigen.

    Enkele redenen waarom dit belangrijk is:

    1. Voorkomt ophoping van sediment: Na verloop van tijd kunnen sediment en andere verontreinigingen zich ophopen in je regenwaterput. Door de put regelmatig te legen, kunnen deze verontreinigingen worden verwijderd waardoor de kwaliteit van het water dat je gebruikt verbetert.

    2. Voorkomt onaangename geuren: Als je je regenwaterput niet regelmatig leegt kan er een onaangename geur ontstaan. Dit kan worden veroorzaakt door de ophoping van organisch materiaal en kan leiden tot de groei van bacteriën en andere micro-organismen.

    3. Verlengt de levensduur: Door je regenput regelmatig te legen, verminder je de belasting van het systeem en verleng je de levensduur. Dit kan uiteindelijk geld besparen op vervanging of reparatiekosten.

    4. Voorkomt verstoppingen: In een lege put is het eenvoudig om al het materiaal tot dat potentiële verstoppingen kunnen leiden, er uit te halen. Zo komen ze niet in de waterleidingen terecht en voorkom je verstoppingen.

     

    Wanneer moet je je regenwaterput legen?

    Over het algemeen geldt de regel dat een regenwaterput zonder filter elk jaar geleegd en gereinigd moet worden. Een put mét filter kan zo'n 3 à 4 jaar verder.

    Los daarvan is de frequentie afhankelijk van verschillende factoren. De grootte van de put, het gebruik van het water en de kwaliteit van het regenwater spelen bijvoorbeeld ook een rol.

    Enkele tips:

    • De kwaliteit van het water verslechtert. Dit kan het gevolg zijn van sediment en organisch materiaal dat zich heeft opgebouwd in de put en daardoor de kwaliteit van het water aantast. In dat geval is het tijd voor een onderhoud.

    • Hou rekening met het gebruik van het water. Als je veel water gebruikt voor huishoudelijke doeleinden, is het belangrijker om regenwater van goede kwaliteit te hebben dan wanneer je het enkel gebruikt voor tuinonderhoud.

    • De grootte van de regenwaterput speelt ook een rol. Grotere putten hebben over het algemeen minder regelmatig onderhoud nodig dan kleinere putten.

    • De weesomstandigheden spelen ook een rol. Als je regio te maken heeft met extreme weersomstandigheden zoals langdurige droogte of overvloedige regenval, dan zul je de regenput regelmatiger moeten reinigen.

     

    Veiligheidsmaatregelen bij het legen van een regenwaterput

    Je regenwaterput legen brengt enkele risico's met zich mee. Neem daarom de juiste veiligheidsmaatregelen om er voor te zorgen dat alles veilig verloopt. Enkele tips:

    1. Draag de juiste kleding en uitrusting: Rubberen laarzen en handschoenen om jezelf te beschermen tegen mogelijke verontreinigingen in het water. Een veiligheidsbril en masker om je te beschermen tegen spatten en dampen.

    2. Schakel de stroomtoevoer uit: Als je een elektrische regenwaterpomp hebt, schakel dan eerst de stroomtoevoer uit.

    3. Gebruik de juiste apparatuur: Maak gebruik van een pomp of emmer om het water uit de put te verwijderen.

    4. Werk met een partner: Doe dit werk niet alleen. Werk samen met een tweede persoon om ervoor te zorgen dat er altijd iemand in de buurt is in geval van nood.

    5. Zorg voor voldoende ventilatie: Zorg ervoor dat de put voldoende geventileerd is tijdens het legen. Dit voorkomt de opbouw van giftige dampen en zorgt voor een gezonde werkomgeving.

    6. Schakel een professional in: Als je niet zeker bent of je dit zelf kunt doen, of je er niet comfortabel bij voelt, dan laat je dit werk best over aan een professional.

     

    Hou steeds extra rekening met de mogelijke schadelijke gassen die zich in de put kunnen bevinden. Ontbindingsgassen zoals methaangas kunnen dodelijk zijn. Deze gassen ontwikkelen zich in de eerste plaats door de ontbinding van organisch materiaal zoals bladeren. Het is daarom verstandig om de regenwaterput een dag open te laten staan voor de reiniging.

    Daarnaast is er ook kans op zuurstoftekort doordat de de put heel lang dicht heeft gelegen en zich erg diep onder de grond bevindt.

     

    Regenwaterput reinigen

    Na het legen, begint de reiniging. Micro organismen of kleine vuildeeltjes kunnen op deze manier verwijderd worden. Mogelijk slib, vuil, algen, zand, mossen enz. worden ook verwijderd en de wanden van regenput krijgen een behandeling. Dit kun je in principe zelf doen maar raden we niet aan.

    Wij hebben de juiste ervaring, kennis en apparatuur om je regenwaterput snel en vakkundig te reinigen.

     

    >> Contacteer ons

     

    Regenwaterput opnieuw vullen na het legen

    Wanneer de put geleegd en gereinigd is, vul je deze (gedeeltelijk) opnieuw met schoon leidingwater. Dit is belangrijk om structurele schade aan de put te voorkomen, waterkwaliteit te behouden en de put te beschermen tegen eventuele bevriezing.

     

    Professionele diensten

    Als je je regenwaterput wilt legen en reinigen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Met onze professionele dienstverlening zorgen we ervoor dat je regenwaterput of infiltratieput in optimale staat verkeert en je kunt genieten van kwalitatief regenwater.

    Daarnaast zijn wij erkend vervoerder van afvalstoffen en zorgen we ervoor dat het slib op een milieuvriendelijke manier wordt afgevoerd en verwerkt.

    Of het nu gaat om het legen, herstellen of reinigen van je regenwaterput, wij staan 24/24 en 7/7 voor je klaar met een snelle en efficiënte service. Neem contact met ons op via 0477/70.19.16.

     

    VACATURE VOOR ONTSTOPPER/RIOOLWERKER! Contacteer ons voor meer info op 0475/20.11.97

     

    Snelle interventies!
    Bel ons op 016/19.22.60 of 0477/70.19.16

    Didier Vantongelen BV
    Brusselsesteenweg 392/1
    3020 Veltem-Beisem
    Vind ons ook op