Vacature voor ontstopper/rioolwerker! Contacteer ons voor meer info op 0475/20.11.97

  Slechte geur uit regenwaterput - Regenwater stinkt

  Je regenwaterput helpt je kosten besparen en is milieuvriendelijk. Maar wanneer het regenwater stinkt, heb je niet veel aan je regenwaterput.

  Hieronder bespreken we wat de mogelijke oorzaken van een slechte geur uit je regenwaterput kunnen zijn en hoe je dit kunt oplossen.

   

  Waardoor gaat regenwater stinken?

  Regenwater kan om verschillende redenen een onaangename geur ontwikkelen wanneer het wordt opgevangen in regenwaterputten. Enkele verschillende oorzaken van stinkend regenwater zijn:

   

  Organisch materiaal

  Wanneer regenwater in contact komt met dode bladeren, takken en andere kleine deeltjes vuil van op daken en goten, kan dit vuil in de regenwaterput terechtkomen. Na verloop van tijd zal dat vuil gaan ontbinden, wat resulteert in de productie van gassen zoals waterstofsulfide, dat een karakteristieke rotte eiergeur heeft. Stinkt je regenwater dus naar rotte eieren? Dan is dit hoogstwaarschijnlijk de oorzaak.

   

  Bacteriële groei

  Regenwater is een ideale voedingsbodem voor bacteriën, vooral als het langere tijd in een regenwaterput blijft staan zonder voldoende doorstroming. Bacteriële groei kan leiden tot de productie van vluchtige organische stoffen die een onaangename geur veroorzaken.

   

  Chemische reacties

  Regenwater kan reageren met stoffen op daken, goten en andere oppervlakken voordat het in de regenwaterput terechtkomt. Deze chemische reacties kunnen verbindingen produceren die een slechte geur kunnen veroorzaken. Let dus op met chemische producten te gebruiken op je dak of in de regengoten.

   

  Onvoldoende doorstroming

  Stilstaand water in regenwaterputten kan leiden tot een gebrek aan zuurstofcirculatie waardoor er bacteriën kweken. Deze bacteriën gedijen in een zuurstofarme omgeving en produceren gassen die een slechte geur kunnen veroorzaken. Regelmatig het water uit de regenput gebruiken zorgt er voor dat er wat doorstroming en beweging komt in het anders stilstaand water zodat er minder bacteriën kweken.

   

  Oplossing tegen stinkend regenwater

  Het oplossen van stinkend regenwater vereist een combinatie van preventieve maatregelen en actieve behandelingen om de bron van de geur aan te pakken en de waterkwaliteit te verbeteren. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om stinkend regenwater op te lossen:

   

  Regelmatig onderhoud

  Voer regelmatig onderhoud uit aan je regenwaterput en het opvangsysteem. Verwijder bladeren, takken en ander klein vuil dat zich kan ophopen op daken, goten en in de put zelf. Dit vermindert de hoeveelheid materiaal dat kan ontbinden en geur kan veroorzaken. Je kunt zelf je regenwaterput reinigen of je kunt beroep doen op een professionele dienst die je regenwatertank en alle bijhorendheden reinigen.

   

  Zorg voor doorstroming

  Zorg ervoor dat er voldoende doorstroming van regenwater is om stagnatie te voorkomen. Dit kan worden bereikt door regelmatig regenwater te gebruiken en ervoor te zorgen dat er een efficiënt overloopsysteem is om overtollig water af te voeren. Bij lange droogte kan het bijvoorbeeld een goed idee zijn om soms wat leidingwater in de regenwaterput te doen zodat het water in de put niet te lang stil staat.

   

  Filters en zeven

  Gebruik filters en zeven in het opvangsysteem om grotere deeltjes en verontreinigingen te verwijderen voordat het water de regenwaterput bereikt. Dit kan helpen om de ophoping van organisch materiaal te verminderen.

   

  Behandelingssytemen

  Overweeg het gebruik van behandelingssystemen die de groei van bacteriën en de vorming van onaangename geuren verminderen. UV-lichtsystemen en ozonbehandeling zijn enkele van de technologieën die kunnen worden ingezet om bacteriële groei te beheersen.

   

  Beluchting

  Verbeter de beluchting in de regenwaterput om zuurstofcirculatie te bevorderen. Dit kan helpen om de groei van anaerobe bacteriën, die verantwoordelijk zijn voor de meeste slechte geuren, te verminderen.

   

  Chemische behandeling

  In sommige gevallen kan het gebruik van milieuvriendelijke chemische behandelingen helpen om bacteriën en geur te verminderen. Het is belangrijk om echter voorzichtig te zijn bij het gebruik van chemicaliën en deskundig advies in te winnen.

   

  Professioneel advies

  Als het probleem aanhoudt of ernstig is, is het raadzaam om professioneel advies in te winnen van experts op het gebied van regenwatersystemen en waterkwaliteit. Zij kunnen specifieke aanbevelingen doen op basis van jouw situatie. Zo kunnen wij helpen met het reinigen regenwaterput om stinkende regenwater te voorkomen.

  Stinkend regenwaterput oplossen vereist een doordachte aanpak om de oorzaak van de stank aan te pakken. Regelmatig onderhoud en je regenwaterput regelmatig reinigen helpt daarbij al heel erg hard om problemen te voorkomen.

   

  Vervuild regenwater voorkomen

  Uiteraard zijn er ook enkele preventieve maatregelen die je kunt nemen om vervuiling van je regenwater te voorkomen. Enkele zaken die je hiervoor kunt doen zijn:

  • Regelmatig je dak onderhouden en reinigen

  • Afvoeren en goten schoonmaken en vrij houden van verstoppingen

  • Filters en zeven gebruiken om bladeren en takken uit het water te houden

  • Regelmatig regenwater gebruiken zodat het water niet te lang stilstaat

  • Goed overloopsysteem installeren om overtollig regenwater af te voeren

  • Zo weinig mogelijk schadelijke chemicaliën gebruiken op je dak of in de buurt van regenwaterafvoeren

  • Een regenwaterput van hoogwaardig materiaal installeren zodat er geen externe verontreinigingen in het water kunnen sijpelen

  • Regelmatige inspectie van het regenwatersysteem

  VACATURE VOOR ONTSTOPPER/RIOOLWERKER! Contacteer ons voor meer info op 0475/20.11.97

   

  Snelle interventies!
  Bel ons op 016/19.22.60 of 0477/70.19.16

  Didier Vantongelen BV
  Brusselsesteenweg 392/1
  3020 Veltem-Beisem
  Vind ons ook op