Vacature voor ontstopper/rioolwerker! Contacteer ons voor meer info op 0475/20.11.97

    Bacteriën en algen in de regenwaterput

    Met een regenwaterput kun je regenwater opvangen en hergebruiken om je ecologische voetafdruk te verkleinen en te besparen of je waterfactuur.

    Terwijl deze reservoirs essentiële bronnen van wateropslag zijn, vormen ze ook een uniek ecosysteem waarin bacteriën en algen een belangrijke rol spelen. Deze micro-organismen dragen bij aan de biologische afbraak en zuivering van het water en dragen zo bij aan de kwaliteit ervan.

    In dit artikel duiken we dieper in de fascinerende wereld van bacteriën en algen in regenwaterputten en ontdekken we hoe ze bijdragen aan natuurlijke zuivering, maar ook welke preventieve maatregelen genomen kunnen worden om ongewenste groei van micro-organismen te beperken.

     

    Wat doen bacteriën en algen in je regenwaterput?

    In een betonnen regenwaterput of een put uit kunststof kunnen bacteriën en algen in het stilstaand water een rol spelen bij het afbreken van organisch materiaal en om het water te zuiveren. Enkele functies die bacteriën en algen kunnen vervullen in een regenwaterput:

    1. Biologische afbraak: Bacteriën zijn in staat om organische stoffen af te breken die zich in het regenwater kunnen bevinden, zoals bladeren, insecten en andere verontreinigingen. Ze voeden zich met deze organische stoffen en breken ze af tot eenvoudigere verbindingen.

    2. Zuivering: Algen kunnen helpen bij het zuiveren van het regenwater door fotosynthese. Tijdens dit proces nemen algen koolstofdioxide en voedingsstoffen op en produceren ze zuurstof. Het vrijgekomen zuurstof kan helpen om de waterkwaliteit te verbeteren, vooral als het regenwater te veel organisch materiaal bevat dat bacteriën afbreken.

    3. Stikstofcyclus: Bepaalde bacteriën kunnen stikstof omzetten in verschillende vormen. Zo zijn sommige bacteriën in staat om atmosferische stikstof om te zetten in een vorm die beschikbaar is voor planten. Deze bacteriën spelen een rol in de stikstofcyclus en kunnen de beschikbaarheid van voedingsstoffen in het regenwater beïnvloeden.

    Hoewel bacteriën en algen dus nuttig kunnen om je regenwater te zuiveren kunnen ze zich vermenigvuldigen en ophopen in de regenwaterput.

    Te veel algen of bacteriën kunnen vervolgens leiden tot een onaangename geur, smaak en kleur van het water. Om dat te voorkomen dien je zoveel mogelijk organisch materiaal zoals bladeren uit de put te houden. Ook regelmatig reinigen en onderhoud van je regenwaterput helpt om de bacteriën en algen onder controle te houden en een goede waterkwaliteit te verzekeren.

     

    Hoe ontstaan bacteriën en algen?

    Bacteriën en algen kunnen op verschillende manieren in een regenwaterput terechtkomen en zich daar vermenigvuldigen. De meest voorkomende oorzaken zijn:

    1. Inval van regenwater: Regenwater dat uiteindelijk in de regenwaterput stroomt, kan bacteriën en algen bevatten die van nature in de atmosfeer voorkomen. Deze micro-organismen worden opgepikt uit de lucht terwijl het water door de regenwolken valt en kunnen zich vervolgens vestigen in je betonnen regenput.

    2. Verontreiniging van dakoppervlakken: Het dak van een gebouw fungeert als een verzamelplaats voor stof, bladeren, vogelpoep en andere organische materialen. Als het regenwater van het dak in de put stroomt, kunnen deze verontreinigingen bacteriën en algen bevatten die afkomstig zijn van het verzamelde organische materiaal.

    3. Overloop van vervuild water: In sommige gevallen kan het voorkomen dat regenwaterputten water ontvangen van andere bronnen dan regenval. Bijvoorbeeld, als de put een overstroomvoorziening heeft die is aangesloten op een andere bron, zoals een rioleringssysteem of een drainagepunt, kan er vervuild water in de put terechtkomen. Dit vervuilde water kan bacteriën en algen bevatten die zich al in de andere bron bevinden.

    Niet alle bacteriën en algen zijn schadelijk voor de menselijke gezondheid. Veel bacteriën zijn onschadelijk of zelfs nuttig bij het afbreken van organisch materiaal in het water. Toch kunnen sommige soorten bacteriën en algen zich in ongunstige omstandigheden in de regenwaterput vermenigvuldigen en tot een verslechtering van de waterkwaliteit leiden.

     

    Hoe geraak je er van af?

    Om slechte bacteriën en algen in een regenwaterput kwijt te raken en de waterkwaliteit te verbeteren, zijn er verschillende stappen en preventieve maatregelen die je kunt nemen:

    1. Reiniging van de regenwaterput: Periodieke reiniging van de regenwaterput is essentieel om ophoping van organisch materiaal, sediment en micro-organismen te voorkomen. Laat de regenwaterput leeglopen en verwijder zoveel mogelijk afzettingen van de bodem en wanden. Spoel de put grondig uit met schoon water en verwijder eventuele vervuiling.

    2. Verminder organisch materiaal: Probeer te voorkomen dat organisch materiaal, zoals bladeren en ander afval, in de regenwaterput terechtkomt. Plaats indien mogelijk een bladvanger of rooster bij de ingang van de afvoerpijp om grotere verontreinigingen tegen te houden.

    3. Controleer de overloop: Zorg ervoor dat de overloop van de regenwaterput goed is ontworpen en correct is aangesloten. Dit voorkomt dat vervuild water van andere bronnen in de put terechtkomt.

    4. Gebruik een UV-filter of chloordispenser: UV-filters en chloordispensers kunnen worden gebruikt om bacteriën en algen in het regenwater te doden. Deze systemen kunnen effectief zijn bij het handhaven van een goede waterkwaliteit. Het is echter belangrijk om te zorgen voor de juiste installatie en regelmatig onderhoud van deze apparaten om optimale prestaties te garanderen.

    5. Controleer de pH-waarde: Algen groeien goed in water met een neutrale pH-waarde. Door de pH-waarde van het regenwater te controleren en indien nodig aan te passen, kun je de groei van algen beperken.

    6. Beperk zonlicht: Algen gedijen bij blootstelling aan zonlicht. Als de regenwaterput een transparante deksel heeft of op een zeer zonnige plek staat, overweeg dan om de put af te schermen om de blootstelling aan zonlicht te verminderen.

    7. Professioneel advies: Als je merkt dat de waterkwaliteit ondanks preventieve maatregelen verslechtert of als je te maken hebt met een overmatige groei van slechte bacteriën of algen, is het raadzaam om professioneel advies in te winnen. Een expert kan de situatie evalueren en aanvullende maatregelen voorstellen om het probleem aan te pakken.

     

    Let op, drink geen regenwater zonder de juiste behandeling. Regenwater kan verschillende verontreinigingen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Als je regenwater wilt drinken, dan dien je een geschikt filtersysteem te voorzien.

    VACATURE VOOR ONTSTOPPER/RIOOLWERKER! Contacteer ons voor meer info op 0475/20.11.97

     

    Snelle interventies!
    Bel ons op 016/19.22.60 of 0477/70.19.16

    Didier Vantongelen BV
    Brusselsesteenweg 392/1
    3020 Veltem-Beisem
    Vind ons ook op